Spanien hetare än någonsin för svenska bostadsköpare

Rekordmånga svenskar väljer nu att slå till på en bostad i Spanien och under 2016 ökade antalet svenska bostadsköp i landet med drygt 30 procent. Det finns dock vissa skillnader som kan vara bra att känna till innan man ger sig ut på jakt efter en bostad i solen.

Enligt färska siffror från den spanska inskrivningsmyndigheten Registradores som SkandiaMäklarna Spanien kan dela med sig av köpte 3.607 svenskar en bostad i Spanien under 2016, vilket representerar en ökning med 30,9 procent jämfört med 2015.

”Vi ser en helt galen efterfrågan på semesterboenden i just Spanien. Det är framförallt fastlandet och de klassiska destinationerna på Costa Blanca och Costa del Sol som attraherar, men vi ser också ett ökat intresse för Kanarieöarna och de större städerna”, säger Viktor Henriksson, Marknadschef för SkandiaMäklarna Spanien.

Vad ska man tänka på när man köper bostad i Spanien?

”Det viktigaste är att ha gjort lite förstudie på områden innan man kommer ned, så man har en idé om var någonstans man vill köpa – och självklart någon form av kravspecifikation för mäklaren, så går det betydligt snabbare att hitta drömboendet. Sen är det viktigt att man i budgetprocessen kommer ihåg att det tillkommer avgifter som till största del består av skatter på alla utgångspriser. Dessa skatter varierar självklart mellan områden, men man kan ändå räkna med 10-13 procent extra.”, säger Viktor Henriksson.

En annan väsentlig skillnad i Spanien gentemot Sverige, är att man alltid äger den fysiska bostaden och ansöker om lagfart på både lägenheter, radhus och villor. Dessutom har du som köpare alltid undersökningsplikt.

”Därför är det extra viktigt att du har en klar frågeställning till ansvarig mäklare innan du åker till Spanien och är redo för att köpa din nya bostad. Studera också bilderna noggrant och utforska området, så att allting är som du tänkt dig och fått beskrivet. Som köpare är du ansvarig för att noggrant undersöka bostaden innan du skriver på köpekontraktet. Alternativt ska avsteg från detta villkoras i köpekontraktet. SkandiaMäklarna Spanien kan rekommendera ett antal duktiga oberoende tekniska arkitekter”, säger Viktor Henriksson.

Många svenskar väljer att ta lån på hemmaplan, men det finns även lokala spanska banker man kan vända sig till.

”När det gäller finansiering kan man tänka på att man normalt behöver 30-40 procent i kontantinsats plus den här tilläggskostnaden så upp mot 50 procent får man räkna med”, säger Viktor Henriksson.

Prisutvecklingen på den svenska bostadsmarknaden har som bekant pekat spikrakt uppåt de senaste åren, men i Spanien har tongången varit annorlunda det senaste decenniet.

”Spaniens prisutveckling går inte riktigt att jämföra med Sveriges, då efterfrågan och priser varierar stort mellan områden. Dock har Spanska bostadspriser stigit stadigt sedan 2014, då marknaden stabiliserades efter flera år av prisnedgång. Priserna är ned 30-50 procent sedan toppnivåerna 2007, men ökade med 3-4 procent ifjol – och vi räknar med liknande siffror i år”, säger Viktor Henriksson.

Det svenska köpsuget är även högt jämfört med andra länder. Antalet tyska bostadsköp i Spanien ökade med 19 procent under 2016 medan de norska minskade med 11 procent.

När det kommer till de brittiska köpen finns det en tydlig brexit-effekt och köpen ökade relativt kraftigt under det första halvåret 2016, men föll tillbaka med 22 procent under det andra halvåret jämfört med samma period året före. För helåret ökade antalet brittiska köp med 1,9 procent jämfört med 2015.

Läs mer om att köpa bostad i Spanien

Denna artikel är en annons